psoriaza

psoriaza na koži

Luskavica je kronična kožna bolezen, za katero je značilna prisotnost monomorfnega izpuščaja v obliki rožnato rdečih vozličev z ohlapno, srebrno belo luskasto površino. Bolezen traja več let, menjavajo se obdobja recidiva in remisije.

Resnost bolezni pri različnih bolnikih ali celo pri enem bolniku v obdobjih poslabšanja in remisije se lahko zelo razlikuje - od lokalnih majhnih lezij do popolne pokritosti telesa s psoriatičnimi plaki. Pogosto sčasoma pride do napredovanja bolezni (zlasti v odsotnosti zdravljenja), povečanja območja lezije z vključevanjem novih površin kože, poslabšanja postanejo pogostejša in slabša. Nekateri bolniki imajo lahko neprekinjen potek bolezni brez nepričakovanih remisij.

Pogosto so prizadeti tudi nohti na rokah ali nogah. Prizadetost nohtov se lahko pojavi v odsotnosti kožnih lezij in je izolirana.

Statistika

Prevalenca luskavice na svetu je ocenjena na približno 1-3% prebivalstva. Po podatkih mednarodne organizacije Europso je bilo leta 2010 na planetu 125 milijonov bolnikov s psoriazo. V Evropi zboli do 5 milijonov ljudi, kar je primerljivo s pogostnostjo koronarne srčne bolezni in sladkorne bolezni.

Razvrstitev

Na splošno je razvrstitev naslednja:

 • Pustularna psoriaza
  • generalizirana psoriaza;
  • obročasta psoriaza (anularna pustuloza);
  • palmoplantarna psoriaza (psoriaza okončin, palmolantarna persistentna kronična pustuloza, pustularna psoriaza Barbera);
  • kronična oblika trdovratnega akrodermatitisa (psoriaza podplatov in dlani, palmoplantarna luskavica);
  • herpetiformni psoriatični impetigo.
 • Nepustularna psoriaza
  • psoriasis vulgaris ali psoriasis vulgaris, preprosta luskavica (plakom podobna, stabilna psoriaza v kronični obliki);
  • psoriatična eritroderma (psoriazni eritrodermatitis).

Številni avtorji se držijo potrebe po dopolnitvi te klasifikacije, zaradi česar ji lahko dodamo vrste ali oblike luskavice v naslednjih različicah:

 • seboroična psoriaza (seboroična psoriaza);
 • psoriaza prtiček;
 • luskavica, ki jo povzročajo zdravila;
 • "reverzibilna psoriaza" (luskavica kožnih gub, fleksijskih površin).

Vzroki

Zdravniki niso mogli sestaviti seznama natančnih vzrokov za luskavico. Predlagam, da razmislimo o razlogih glede na naravo.

 1. Imunski. Splošno priznan razlog. Sprožilni mehanizem velja za genski proces, pri katerem je imunska povezava motena. Nalezljiva bolezen, tonzilitis ali sinusitis, lahko povzroči pojav luskavice.
 2. Nalezljiva. Sprva so bili znanstveniki mnenja, da so za to krive spirohete, streptokoki in celo epidermofitoni. Rezultati raziskav niso podprli te teorije. Nove hipoteze kažejo, da razvoj luskavice povzročajo nalezljive bolezni, vključno s tonzilitisom in gripo.
 3. Genetski. Govorimo o dedovanju nagnjenosti k bolezni. Klinična praksa kaže, da se mnogi soočajo z manifestacijami luskastega lišaja, vendar ni vedno mogoče izslediti povezave z dedno nagnjenostjo.

Predisponirajoči in provokacijski dejavniki

Glavni dejavniki:

 1. Psihološki - vpliv kratkotrajnega hudega stresa, pa tudi neizraženih, a dolgotrajnih ali pogosto ponavljajočih se negativnih psiholoških učinkov, moralnega nezadovoljstva, motenj spanja, depresivnih stanj.
 2. Presnovne motnje v telesu, motnje delovanja prebavnih organov, zlasti jeter in eksokrine funkcije trebušne slinavke.
 3. Bolezen ali disfunkcija žlez z notranjim izločanjem (hipotalamus, ščitnica, obščitnice in timusne žleze, endokrina aktivnost trebušne slinavke).
 4. Motnje imunskega sistema (alergijske reakcije in imunske bolezni).
psoriaza na glavi

Potek bolezni

Luskavica je kronična bolezen, za katero je običajno značilen valovit potek, z obdobji spontanih ali posledica določenih terapevtskih učinkov remisije ali izboljšanja in obdobji spontanih ali izzvanih zaradi škodljivih zunanjih vplivov (uživanje alkohola, sočasne okužbe, stres) recidivov ali poslabšanj.

Kateri so najpogostejši miti o bolezni?

 • Luskavica je nalezljiva. Ne, luskavica je kronična, nenalezljiva kožna bolezen, ki se ne širi od osebe do osebe in se ne seli z enega dela telesa na drugega. Bolnik z luskavico lahko prosto obiskuje javna mesta - kopeli, savne, bazene, uporablja običajne gospodinjske predmete in se zdravi zaradi nedermatoloških bolezni v splošnih bolnišnicah.
 • Podnebje vpliva na pojavnost in če se preselite v tople dežele, luskavice ne bo. Ne, podnebje ne vpliva na razširjenost luskavice. Hkrati je ena od metod zdravljenja heliobalneoterapija - zdravljenje s soncem in morsko vodo, vendar življenje v regijah s toplim morskim podnebjem ne ščiti bolnikov pred poslabšanjem. Izrael je preprost primer: uspešno zdravijo luskavico v letoviščih Mrtvega morja, vendar incidenca med prebivalstvom ni nižja od svetovnega povprečja.
 • Luskavico je mogoče preprečiti. Dejavniki, ki povzročajo poslabšanje, niti sami niti v različnih kombinacijah niso vzrok bolezni. Danes ni znano, kaj je začetni zagon za razvoj luskavice, zato je nemogoče izvajati preventivne ukrepe. Ni receptov, kaj storiti ali, nasprotno, česa ne storiti, da ne bi zboleli za luskavico. Obdobje remisije, ko na koži ni izpuščajev, je mogoče podaljšati z izogibanjem delovanju dejavnikov, ki izzovejo ali poslabšajo potek luskavice, s pravilnim življenjskim slogom in z uporabo podporne terapije.

Resnost

Obstaja več lestvic za oceno resnosti luskavice. Ocena resnosti bolezni na splošno temelji na oceni naslednjih dejavnikov: območje lezije (odstotek telesne površine, vključene v proces), stopnja aktivnosti bolezni (stopnja pordelosti, otekanje, hiperemija psoriatičnih plakov ali pustul, resnost srbenja kože, stopnja zadebelitve kože, stopnja luščenja, prisotnost krvavitve ali izločanja, sekundarna okužba plakov, stopnja otekline in občutljivosti sklepov), prisotnost splošnih simptomov aktivnosti procesa (kot so povečana utrujenost, povečan ESR, povišane vrednosti sečne kisline v krvnih preiskavah itd. ), bolnikov odziv na prejšnje poskuse zdravljenja, vpliv bolezni na splošno stanje in vsakdanje življenje bolnika, na njegovo socialno delovanje.

obloge na koži s psoriazo

Simptomi psoriaze

Pri bolnikih z luskavico se zaradi intenzivne rasti kožnih celic na koži pojavijo gosti predeli, ki so bele, rdeče ali srebrne barve. Pri zdravi osebi se razvoj kožnih celic pojavlja postopoma, njihovo luščenje se zgodi približno enkrat na mesec. Posledično se nove celice postopoma premikajo, da nadomestijo stare celice v zgornji plasti kože.

Pri bolnikih z luskavico se razvoj novih celic zgodi veliko hitreje: ne nastanejo v nekaj tednih, ampak v nekaj dneh. V skladu s tem v tem času zgornje kožne celice nimajo časa odmreti, zato se pojavijo glavni simptomi luskavice - stratifikacija in tvorba plakov na koži. Takšni plaki pri bolnikih s psoriazo se razlikujejo po velikosti. Njihovo manifestacijo opazimo na različnih delih telesa - na lasišču, kolenih, rokah, komolcih, spodnjem delu hrbta. Najpogosteje se simptomi luskavice pojavijo pri zrelih ljudeh, vendar se bolezen lahko kaže pri otrocih in mladostnikih.

Prve simptome luskavice lahko opazimo v kateri koli starosti - tako pri dvomesečnem otroku kot pri starejši osebi. Luskavica pa se najpogosteje pojavlja pri ljudeh med dvajsetim in štiridesetim letom starosti.

Razdražljiva psoriaza

Razvija se v ozadju aktivne izpostavljenosti koži z že obstoječo progresivno luskavico določenih dražilnih snovi, zlasti sončnih žarkov ali posebnih mazil, pa tudi drugih vrst dražilnih snovi, ki vplivajo na plake. Ti plaki pa postanejo bolj konveksne oblike, barva se spremeni v češnjevo rdečo, znotraj okolice pa nastane hipertermični pas, zaradi katerega postanejo ostre meje nekoliko zamegljene. Ta pas po ločevanju plaka dobi naguban videz.

Eksudativna psoriaza

Za to obliko luskavice je značilna prekomerna resnost eksudata med vnetno reakcijo, pojavlja se v progresivnem obdobju poteka luskavice. Eksudat, ki se prebije na površino papule, nasiči kopičenje lusk, s čimer iz njih tvori tvorbe, ki so navzven podobne skorje.

Gutatna psoriaza

Gutatna luskavica, katere simptomi se pojavijo nenadoma, je značilna tvorba več madežev na koži. Večinoma se bolezen diagnosticira pri bolnikih, starih od 8 do 16 let. Pogosto streptokokna okužba deluje kot dejavnik pred gutatno psoriazo.

Pegasta psoriaza

Ta oblika bolezni se kaže v obliki blage infiltracije (v splošni definiciji je infiltracija impregnacija tkiv z eno ali drugo snovjo) iz elementov izpuščaja. Po drugi strani so videti kot pike (in ne papule). Pegasta psoriaza se praviloma razvije akutno, zanjo je značilna tudi podobnost s toksidermijo. Kot glavna tehnika pri diferenciaciji bolezni se uporablja ugotavljanje skladnosti poteka bolezni z njeno značilno psoriatično triado.

Kronična psoriaza

To obliko bolezni je mogoče obravnavati v smislu simptomov v obliki hude infiltracije iz plakov, njihove splošne cianoze, s hiperkeratotično ali bradavičasto površino. To vrsto žarišč je še posebej težko ozdraviti, njihova preobrazba v maligno tumorsko tvorbo v prihodnosti pa ni izključena (to se zgodi redko, vendar te možnosti žal ni mogoče izključiti).

seboroična psoriaza

Ta oblika luskavice, kot že ime pove, se razvije pri bolnikih s seborejo, ki je zanje že pomembna. Bolezen se manifestira iz lasišča, v predelu za ušesom, na prsnem košu, v predelu nasolabialnih gub, v subskapularnem in lopatičnem delu hrbta. Pojavljajoče se luskavice so podvržene intenzivni impregnaciji s sebumom, zaradi česar se zlepijo in držijo na površinah plakov, kar omogoča, da bolezen simulira sliko, značilno za seboroični ekcem.

Palmarno-plantarna psoriaza

Bolezen se lahko manifestira v obliki navadnih psoriatičnih plakov in papul ali v obliki hiperkeratotičnih formacij, ki simulirajo kaluse in žulje. V nekaterih primerih je luskavica na rokah, katere simptomi so v tem primeru opaženi na dlaneh (oz. na nogah - na podplatih), neprekinjena, kar se kaže v obliki povečanega odebelitve ali keratinizacije. Za meje te vrste lezije je značilna jasnost, v bolj redkih primerih je ta oblika luskavice omejena na pojav velikega obročastega luščenja.

Diagnostika

Postopek diagnosticiranja luskavice ni posebej težak in temelji na preučevanju značilnega videza pacientove kože. Za luskavico se običajno ne izvajajo laboratorijski testi ali posebne študije. Vendar pa je v nekaterih primerih s hudo napredujočo psoriazo še vedno potreben krvni test za odkrivanje vnetnih, avtoimunskih, revmatskih procesov.

Kako izgleda luskavica: fotografija v začetni fazi

Primarni element luskavice je ena sama rožnata ali rdeča papula, ki je prekrita z velikim številom ohlapnih srebrno-belih lusk. Pomemben diagnostični znak je triada luskavice: pojav stearinskega madeža, terminalnega filma in krvavitve na mestu, ko se luske strgajo.

zgodnjih fazah luskavice

Kakovost življenja bolnikov s psoriazo

Psoriatični plaki na izpostavljenih delih rok ali nog lahko bolniku preprečijo, da bi opravljal določena dela, se ukvarjal z določenimi športi, skrbel za družinske člane, hišne ljubljenčke ali dom. Psoriatični plaki na lasišču pogosto predstavljajo poseben psihološki problem za bolnike in povzročajo velik stres in celo socialno fobijo, saj lahko blede obloge na lasišču zamenjamo za prhljaj ali posledico uši. Še večji psihološki problem povzroča prisotnost psoriatičnih izpuščajev na koži obraza, ušesnih mečk. Zdravljenje luskavice je lahko drago in bolniku vzame veliko časa in truda, moti delo, študij, socializacijo bolnika in urejanje njegovega osebnega življenja.

Zdravljenje psoriaze doma

Luskavica je kronična bolezen. Njegovo zdravljenje vključuje uporabo sprva bolj nežnih zdravil in metod, v prihodnosti pa je na podlagi opazovanj razvoja bolezni pri bolniku mogoče spremeniti imenovanje. Cilj zdravljenja je doseči pozitivne rezultate, da kožni izpuščaji izginejo in se ne pojavljajo čim dlje. V nekaterih primerih luskavica ne zahteva nobenega zdravljenja.

Vprašanje, kako zdraviti luskavico doma, je treba razdeliti v 3 glavne kategorije: notranja uporaba zdravil, predvsem zdravil, zunanja uporaba (mazila itd. ) in fizioterapija. Minor se pogosteje uporabljajo kot dopolnilo pri zdravljenju luskavice.

Ne glede na to, katere metode zdravljenja psoriaze izbere dermatolog, največji učinek prinaša celostni pristop k reševanju tega problema, ki vključuje:

 • uporaba zunanjih sredstev;
 • uporaba zdravil, vitaminov, prehranskih dopolnil;
 • povezava fizioterapevtskih postopkov;
 • zdravljenje v sanatorijih z mineralnimi vodami, blatom, pijavkami;
 • imenovanje diete, kurativno stradanje.

Pri predpisovanju zdravljenja mora zdravnik upoštevati veliko podatkov o pacientu:

 • zapletenost razvoja bolezni,
 • delovanje prebavnih organov
 • presnovne motnje
 • spremljajoče bolezni,
 • preučujejo se funkcije živčnega in endokrinega sistema,
 • vplivi okolja,
 • dednost itd.

Zdravila

Vzemite peroralno:

 • antihistaminiki;
 • hepatoprotektorji;
 • encimi;
 • energijski sorbenti;
 • antibiotiki;
 • nesteroidna protivnetna zdravila;
 • imunosupresivna sredstva;
 • biološki izdelki.

Hormonska zdravila se uporabljajo v zapletenih fazah bolezni. Uporabljajte le po navodilih zdravnika. V drugih primerih je priporočljivo narediti brez njih. Ker povzročajo odvisnost, čeprav vodijo do hitrega učinka, vendar ne za daljše obdobje. Poleg tega imajo hormonska zdravila veliko stranskih učinkov.

fotografija luskavice na koži

Mazila za luskavico

V primeru blage oblike te patologije je včasih mogoče znebiti njenih simptomov samo z zunanjimi sredstvi. Farmacevtski trg je preprosto prepoln s takšnimi zdravili. Zdaj vam bodo nekateri od njih predstavljeni:

 1. Naftalan mazilo se uporablja tako v stacionarni kot v regresirani fazi te patologije.
 2. Glukokortikosteroidna zdravila omogočajo zmanjšanje vnetnega procesa, kljub temu pa jih ni mogoče uporabljati dlje časa.
 3. Salicilno mazilo pomaga zmehčati poroženele luske kože in jih hitro odstraniti.
 4. Pet- in desetodstotno žveplovo katransko mazilo pomaga zmanjšati vnetni proces kože, pri bolnikih z eksudativno obliko te patologije pa ga nikoli ne smejo uporabljati.
 5. Mazila za luskavico z vitaminom D so obdarjena z dokaj močnim protivnetnim učinkom in pomagajo, da je zdravljenje te patologije učinkovitejše.

Fitokemoterapija

Fitokemoterapija je ena od metod zdravljenja luskavice, ki vključuje uporabo ultravijoličnih žarkov.

PUVA terapija

To je terapevtski učinek dolgovalovnega ultravijoličnega sevanja v kombinaciji s posebnimi zdravili, ki se uporablja pri najtežjih oblikah luskavice, ki se težko odzivajo na druge metode zdravljenja.

Dodeli povprečno do 25 osvetlitev v nežnem načinu. Ta režim vključuje poletne počitnice, v prvem letu poteka do dva tečaja itd. na priporočilo zdravnika. Relapsi se lahko pojavijo po gripi, SARS ali tonzilitisu, v redkih primerih - po živčnih šokih.

Inovativne metode zdravljenja - novost pri zdravljenju luskavice

Kirurško zdravljenje psoriaze

Že dolgo je dokazano, da pri diagnozi kožne luskavice zdravljenje samo z zunanjimi pripravki ne daje želenega rezultata. Kirurgi že nekaj let izvajajo edinstveno operacijo kirurške obnove zaklopke tankega črevesa, ki ščiti ta del črevesja pred patogenimi bakterijami. Po operaciji se okrepijo zaščitne sposobnosti imunskega sistema, koža se zaceli in opazimo dolgotrajno remisijo.

Uporaba ozkopasovne UVB terapije z valovno dolžino 311 nm

V zadnjem času se ta metoda uporablja kot monoterapija. V primerjavi z drugimi UV izpostavljenostmi ima ta metoda minimalne stranske učinke, se dobro prenaša in je kratkodelujoča tehnika - nekaj minut v 1 postopku, potek zdravljenja je 2, 5 meseca. V tako kratkem času je vidno klinično izboljšanje in dolgotrajna remisija do 2 leti.

Dieta za psoriazo

Seznam izdelkov, ki tvorijo alkalije v telesu:

 • Vsaka zelenjava razen rabarbare, buče in brstičnega ohrovta. Pomembno si je zapomniti, da so krompir, paprika, jajčevci in paradižnik strogo prepovedani.
 • Ne izključujte sadja. Glavna stvar je, da ne uporabljate suhih sliv, brusnic, ribeza in borovnic. Omeniti velja, da banan, melon in jabolk ne smete uživati hkrati z drugimi izdelki.
 • Obvezno pijte sveže zelenjavne sokove iz korenja, pese, peteršilja, zelene in špinače.
 • Dnevno lahko uživate sadne sokove iz grozdja, ananasa, hruške, pomaranče, papaje in grenivke, manga, limone in marelice. Pomembno je, da hrani dodate lecitin in limonin sok.

Meni za teden z luskavico

Razmislite o vzorčnem jedilniku za teden dni, ki je priporočljiv za poslabšanja, recidive in za preprečevanje v nevarnih obdobjih.

1. dan

 • Zajtrk: solata iz svežega zelja, rezina polnozrnatega kruha, zeleni čaj.
 • Drugi zajtrk: 2 trdo kuhani jajci, toast, kompot iz suhega sadja.
 • Kosilo: cvetačna juha, polnozrnati kruh, za drugo - ajdova kaša z gobami ali zelenjavo, zeleni čaj.
 • Večerja: malo nesladkane skute s kislo smetano, kefir.

2. dan

 • Zajtrk: solata iz kumare in paradižnika, jabolko, zeleni čaj.
 • Drugi zajtrk: rezina črnega kruha z maslom, 1
 • trdo kuhano jajce, zeleni čaj.
 • Kosilo: zeljna juha brez mesa, rezina črnega kruha, zeleni čaj. Večerja: jabolko, kozarec fermentiranega pečenega mleka.

3. dan

 • Zajtrk: sadna solata z jogurtom, kompot iz kosmulj.
 • Drugi zajtrk: zelenjavna solata, rezina polnozrnatega kruha, zeleni čaj.
 • Kosilo: kuhana riba (ostriž, som) z minimalno količino soli, rezina polnozrnatega kruha, kompot iz kosmulj.
 • Večerja: včerajšnja žemljica, kompot iz kosmulj.

4. dan

 • Zajtrk: solata iz kumar in jajc s kislo smetano, polnozrnati toast, jabolčni sok.
 • Drugi zajtrk: 2 banani, 1 kozarec fermentiranega pečenega mleka ali kefirja.
 • Kosilo: skodelica juhe, kos kuhanega mesa, solata iz kumar in paradižnika.
 • Večerja: rezina polnozrnatega kruha z maslom, kozarec kefirja.

5. dan

 • Zajtrk: korenčkova solata, polnozrnati toast, zeleni čaj.
 • Drugi zajtrk: kuhana riba (ne rdeča).
 • Kosilo: rečna ribja juha, rezina polnozrnatega kruha, zeleni čaj.
 • Večerja: včerajšnja žemljica, kozarec jogurta.

6. dan

 • Zajtrk: ovsena kaša na vodi, rezina kruha z otrobi, zeleni čaj.
 • Drugi zajtrk: skuta s sadjem (banane, jabolka, marelice), kefir.
 • Kosilo: grahova juha brez mesa, rezina kruha (poljubnega), jabolko.
 • Večerja: kozarec kefirja.

7. dan

 • Zajtrk: ajdova kaša z mlekom, kefir. Drugi zajtrk: sendvič z maslom in kosom kuhanega mesa, jabolčni sok.
 • Kosilo: juha z mesnimi kroglicami, zeleni čaj. Večerja: 2 jabolki.

Pravilna prehrana bo pomagala preprečiti pogoste recidive. Če želite izbrati individualno prehrano, se morate obrniti na nutricionista.

psoriaza na kolenih

Ljudske metode zdravljenja bolezni

Vse metode zdravljenja lahko pogojno razdelimo na zdravila za notranjo uporabo, pa tudi na sredstva za zunanjo uporabo.

Zdravila na recept za peroralno uporabo

Za čiščenje kože in odpravo glavnih simptomov luskavice priporočamo naslednje recepte:

 1. Uporaba lanenih semen. Za pripravo izdelka žlico semen vlijemo v kozarec vrele vode in dobro premešamo. Zdravilo je treba infundirati najmanj 12 ur. Bolje je, da zdravilo pustite čez noč. Infuzijo vzemite zjutraj na prazen želodec.
 2. Semena kopra. Semena rastlin v količini 2 žlici. l. nalijte kozarec vrele vode in vztrajajte 2-3 ure. Po jemanju zdravila morate precediti in vzeti pol kozarca 2-3 krat na dan.

Izdelki za zunanjo uporabo

Da se znebite zobnih oblog in očistite kožo, se uporabljajo naslednji recepti:

 1. Zdravljenje lezij z lanenim oljem. Olje lahko nanesete 5-6 krat na dan.
 2. Mazilo na osnovi katrana in propolisa. Za kuhanje morate vzeti 50 g katrana in 30 g propolisa. Izdelke je treba segreti v vodni kopeli in dobro premešati. Po ohlajanju mazilo nanesite na obloge 3-4 krat na dan.

Zdravljenje luskavice: zdraviliška terapija

V regresirajočih fazah luskavice je predpisana balneoterapija.

 1. Klimatoterapija je uporaba klimatskih dejavnikov, naravnih biostimulantov telesa v medicinske namene.
 2. Aeroterapija je bivanje, ki ga predpiše in uredi zdravnik, spanje na svežem zraku, zračne kopeli.
 3. Toplotna terapija je metoda zdraviliške terapije, ki vključuje terapijo z blatom, parafinom, ozokeritom in glino, psamo in naftalanoterapijo ter druge metode.

Preprečevanje

Specifičnega preprečevanja luskavice ni, vendar je po pojavu bolezni potrebno jemati pomirjevala, izvajati tečaje vitaminske terapije in popraviti bolezni, ki izzovejo ponovitve.

Kakšna je napoved?

Prognoza je pogojno neugodna, saj je luskavica kronična bolezen, ki je ni mogoče popolnoma pozdraviti. Počasi napreduje, pravočasno in ustrezno zdravljenje pa le izboljša kakovost življenja, ne odpravi pa same bolezni.

V obdobjih poslabšanja pride do izgube delovne sposobnosti. V odsotnosti ustrezne zdravstvene oskrbe lahko povzroči invalidnost.