Ena najpogostejših bolezni je luskavica - kaj je to, vzroki, faze in zdravljenje

Remisija luskavice, ki se spremeni v recidiv

Luskavica- pogosta kronična kožna bolezen neinfekcijske narave, ki se pojavlja v valovih - z gladkim prehodom iz remisije v recidiv in obratno. Njegovo drugo ime jepsoriaza- lahko napačno ustvari mnenje o nalezljivosti, vendar ni tako - komunikacija z bolno osebo v nobenem primeru ne more biti nevarna, saj vzroki za njen nastanek niso povezani z nalezljivo naravo, temveč z genetskimi značilnostmi osebe , njegov imunski in endokrini sistem.

Več kot 120 milijonov ljudi zdaj trpi zaradi te nadloge, kar je več kot 4 % celotnega prebivalstva.

Pri psoriazi je telo pokritordeče, vnete lise s srebrno prevleko, srbeče in luščeče. Plaki se lahko nahajajo po vsem telesu, vendar so na začetku bolezni praviloma združeni na štrlečih delih telesa, ki so najbolj potencialno travmatični -na komolcih, kolenih, lasišču, podplatih.

Značilna lastnost je tudi simetrija videza madežev - tako na desni kot na levi.

Preprosto povedano, luskavica jenapačno vedenje telesaob izpostavljenosti okoljskim dražljajem, pri katerih iz nekega razloga zgornje plasti kože na ločenih, obolelih predelih nenadoma odmrejo veliko hitreje kot na zdravih. Običajno naj bi ta proces delitve in zorenja kožnih celic trajal 3-5 tednov, medtem ko se pri psoriazi to obdobje skrajša na 4-5 dni.

Po eni od klasifikacij je luskavica razdeljena na 2 vrsti:

 1. Tako imenovanipsoriaza tipa 1nastane zaradi dednih odpovedi imunskega sistema. To vrsto opazimo pri 65-70% bolnikov, od tega jih približno 70% zboli pred 20. letom starosti.
 2. Luskavica tipa 2zbolijo ljudje, starejši od 40 let. Ta tip ni genetsko podedovan in za razliko od luskavice tipa 1, pri kateri so izpuščaji lokalizirani bolj na koži, so za luskavico tipa 2 značilne lezije nohtov in sklepov.

Vzroki

Znanstveniki nimajo natančnih podatkov o vzrokih bolezni. Vendar pa rezultati znanstvenih raziskav omogočajo, da z optimizmom upamo ne le na odkritje vzrokov bolezni, temveč tudi na ustvarjanje radikalnega zdravila proti njej.

Danes luskavicasistemska multifaktorska bolezen, pretežno podedovana, ne zaradi enega, ampak iz več razlogov. To je lahko iz različnih razlogov,okvare imunskega sistema, endokrini zapleti, nevrološke motnje, presnovne motnje, zloraba slabih navad, izpostavljenost agresivnim okoljskim dejavnikom. Lahko ste nosilec okvarjenega gena, poln "psoriatične bombe", vendar nikoli ne zbolite za njo ali pa spadate v skupino tveganja brez kršitev v genih, vendar zaradi drugih nevarnih dejavnikov.

 • Pogosto je pred pojavom psoriatičnih plakovdolgotrajen vnetni procesna koži bakterijske ali glivične narave.
 • Notranji provokator bolezni je lahkookužba s streptokoki, parazitiki spodkopavajo zdravje celotnega organizma.
 • Sprožilec za to bolezen je lahko tudi dolgotrajenokužba dihalnega sistema.
 • Ugotovljen je vzorec povečanega tveganja v takih stanjih telesa, ko je povečana proizvodnja hormona estrogena -nosečnost, puberteta, menopavza- kar nam omogoča, da uveljavljamo žalostno vlogo hormonskega neravnovesja pri nastanku luskavice.
 • Odkrili so spektralne analize krvi bolnikov s psoriazopomanjkanje silicijav telesu, kar kaže na možno vzročnost pomanjkanja tega elementa v sledovih.
 • V veliki meri pojav luskavice izzovejo tudi nekaterizdravila, kajenje, alkohol in stres.

Simptomi

Obstaja več oblik luskavice in vsaka oblika luskavice izgleda drugače:

 1. Najbolj tipičen -ploščapri katerih dobro opredeljene rdeče lise, ki krvavijo, ko jih poskušate odstraniti, prizadenejo ekstenzorne površine, glavo, spodnji del hrbta; in niso lokalizirani na obrazu, podplatih in dlaneh.
 2. oblika solzese v mladosti nenadoma manifestira s številnimi madeži, predvsem po okužbi s streptokoki.
 3. Pustularna oblika, v obliki bolečih veziklov, lokaliziranih na podplatih in dlaneh.
 4. Najtežja oblikageneralizirana pustularnaspremlja povečana bolečina in vročina.
 5. Intertriginozen, ali luskavica kožnih gub - pri njej opazimo izpuščaje v velikih gubah na telesu: v dimeljski regiji, pod mlečnimi žlezami.
 6. eritrodermija- huda oblika luskavice, ki jo spremlja zvišana telesna temperatura, pordelost celega telesa.

Simptomi te bolezni so podobni drugi bolezni - rožnatim lišajem. Zato je zelo pomembno, da se pred začetkom samozdravljenja posvetujete s strokovnjakom.

Faze luskavice

Pri diagnozi je pomembno določiti stopnjo luskavice, zlasti pri kronični patologiji, določiti občutljivost na zdravljenje in izbrati taktiko vodenja.

Progresivna faza psoriaze

Za luskavico je značilen valovit potek 3 stopenj:

 1. Stopnjaprogresivna (ali začetna)kaže, da se bolezen začne poslabšati in se kaže z naslednjimi kliničnimi simptomi:

  • Na štrlečih predelih telesa se pojavljajo nove značilne papule, večinoma simetrično.
  • Pike se zlijejo med seboj in tvorijo srebrne plošče.
  • Na površini plakov se pojavijo luščene majhne luske.
  • PrisotnostKoebnerjev fenomen, pri katerem se morebitna poškodba zdravih predelov kože spremeni v psoriatične plake.


  Glavni znak napredovanja luskavice je prisotnost robov plakov brez plakov, tako imenovani hiperemični rob, saj nove luske ne dohajajo širjenja vnetja.

 2. Stacionarna faza psoriaze

 3. Stopnjastacionarnise ugotovi z zmanjšanjem vnetja kože, kar kaže na pravilnost zdravljenja. V tej fazi videz novih papul ni fiksiran, obstoječi konglomerati madežev se ne povečajo, luske pokrivajo celotno površino madeža in ni roba. 4. Regresivna faza psoriaze
 5. Stopnjaregresiven- najbolj prijeten "val" pri psoriazi, ko je poslabšanje premagano in je zdravljenje usmerjeno v preprečevanje novih manifestacij.

  Znaki regresije luskavice:

  • Okoli plakov se pojavijo radialne kožne linije in majhne gube – t. ipsevdoatrofični rob.
  • Luščenje intenzivno izgine.
  • Plaki se na koži spremenijo v svetle ali temne lise.

Zdravljenje

Zdravljenje psoriaze zahteva visokokvalificiran in individualen pristop.

Upošteva se vse: starost, splošni klinični kazalniki zdravja, poklic, osebne značilnosti, navade, psihološki status, pa tudi lokalizacija bolezni.

Glede na potek bolezni oz.sistemsko,lokalniali zdravljenjeinstrumentalne metode.

Sistemsko zdravljenje

Luskavica v hudi obliki

Pri hudi psoriazi ali neučinkovitosti lokalnega zdravljenja je predpisano sistemsko zdravljenje. Vključuje zdravila, kot so:citostatiki, glukokortikoidi, antihistaminiki, hepatoprotektorji, monoklonska protitelesa.
Lokalno zdravljenje

Lokalno zdravljenje je sprejemljivo v vseh primerih luskavice in kot dodatek k drugim zdravljenjem. To je lahko z uporabo hormonskih ali nehormonskih zdravil. Pri tem zdravljenju lokalnoglukokortikoidi,citostatikiv obliki mazil, zeliščnih zdravil,vlažilciinkeratolitiki. Poleg tega je zdravljenje luskavice z ljudskimi metodami pogosto.

Instrumentalne metode zdravljenja

Instrumentalne metodeimenovani v primerih, ko je potreben diferenciran in strogo individualen pristop. Zdravnik predpiše različne postopke -ultravijolično obsevanje vnete kože, laserska terapija, selektivna in fotokemoterapija, metode čiščenja krvi.

Vsakdo se mora spomniti, da prej ko se odkrijejo simptomi in prej ko zdravnik diagnosticira stopnjo luskavice, uspešneje boste lahko umirili divji napad.